Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z mięsem / Lazania

5.0
(1125)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sos:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 0,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka

Mięso:

mięso mielone 500 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
pieczarki 300 gramów
przecier pomidorowy 4 łyżki
olej 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

makaron lasagne 300 gramów
ser żółty 300 gramów
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem / Lazania

Sos:

Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy tak, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy. Po ostudzeniu, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Mięso:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone, pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Dodatkowo:

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron wkładamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie pilnujemy, aby płaty się ze sobą nie skleiły. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki układamy warstwami: makaron, mięso, ser, sos. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników, zachowując kolejność podaną wcześniej. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamel i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patka 06.10.2022 13:48
Jaki sos?makaron,mięso i jaki później sos ?
Doradca Smaku 07.10.2022 15:46
Przygotowany zgodnie z przepisem, jest napisane na początku przepisu. Pozdrawiam! :)
Ikusia 28.02.2020 09:25
Rewelacja. Wczoraj zrobilam lasagne, smakowala jak bym zamowila z dobrej restauracji na wynos.
Doradca Smaku 28.02.2020 15:43
To super! To największy komplement :)
marta.k 25.02.2017 16:02
Jest pyszna! Rodzinka bardzo zadowolona :)
Aqula 19.11.2016 15:59
Kiedyś zrobiłam lazanie, która była tłusta,mdła i niedobra.Ciężko było mi się zebrać po tych złych doświadczeniach ale nie żałuję. Ta lazania zostanie przepisem nr 1. Jest przepyszna.Wszystkie składniki są dopasowane. Polecam!!
Madziela 16.10.2016 19:39
superprzepis!
Pani Domu 20.05.2016 08:33
wygląda pysznie
Madziela 29.01.2016 18:02
niesamowita
Megi 13.01.2016 08:07
smacznie sie zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak