Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem / Lazania
Sos:
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy tak, aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Studzimy. Po ostudzeniu, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mięso:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone, pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Dodatkowo:
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron wkładamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie pilnujemy, aby płaty się ze sobą nie skleiły.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki układamy warstwami: makaron, mięso, ser, sos. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników, zachowując kolejność podaną wcześniej. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamel i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku.