Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z mintaja 6 sztuk
ziemniaki 1 kg
cebula 1 mała
sól
pieprz
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
cukier 1 płaska łyżeczka
tłuszcz do smażenia
margaryna 1 łyżka
mleko 80 ml
musztarda 1 łyżka
marchewka 1 duża

Porada

Ja do sporządzenia dania użyłam kostek z mintaja.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą

Kroki postępowania

1
Kostki z mintaja rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Kostki posypujemy z obu stron przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do ryb, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 1 - Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków wlewamy mleko, dodajemy łyżkę margaryny i musztardę, po czym dusimy na puree.
Krok 2 - Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą foto
3
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru wody i kroimy nożem. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce, po czym dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do kapusty, marchewki i cebuli wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą foto
4
W wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym układamy kostki z mintaja, następnie wykładamy ziemniaki, a na ziemniakach układamy kapustę. Całość zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Ryba zapiekana z ziemniakami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak