Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1,25 kg
cebula 2 dag
tłuszcz 5 dag
mąka 3 dag
jabłka antonówki 0,3 kg
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Porada

Zamiast pieprzu można dodać ostrej papryki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami

Kroki postępowania

1
Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem.
Krok 1 - Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami foto
2
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.
Krok 2 - Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami foto
3
Stopić tłuszcz, dodać poszatkowaną cebulę, wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić wywarem z kapusty, mieszając zagotować.
Krok 3 - Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami foto
4
Kapustę podprawić zasmażką, dodać soli i cukru, skropić sokiem z cytryny do smaku, zagotować.
Podawać do smażonej ryby, drobiu, parówek na gorąco itp. z dodatkiem ziemniaków.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 4 - Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 29.03.2014 19:58
klasyka polskiej kuchni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak