Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniak na wędzonce

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 250 g
kapusta kiszona 500 g
marchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1/2 szt
ziemniak 3 szt
boczek wędzony 200 g
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
sos sojowy 1 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniak na wędzonce

Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą, gotować do miękkości. W czasie gotowania, wodę z gotującej się kapusty odlewać (1-2razy) w zależności, jak kwaśną zupę chcemy osiągnąć.
W dużym garnku (4 litrowym) ugotować bulion na wędzonce: do garnka włożyć żeberka, włoszczyznę, listki laurowe, ziele. Gdy kapusta będzie miękka, należy przełożyć ją do bulionu. Boczek podsmażyć, dodać do zupy. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować całość na małym ogniu.
Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną drobno cebulkę, podbić mąką, zrobić złotą zasmażkę, dodać na patelnię kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i połączyć zasmażkę z zupą. Doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 30.03.2014 22:42
coś pięknego!
IlonaAlbertos 30.03.2014 22:14
Wygląda wspaniale.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak