Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta babka wielanocna

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier puder 200 gram
cukier waniliowy 1 torebka
olej roślinny 125 ml
ajerkoniak 250 ml
mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
figi 1/4 szklanki
rodzynki 2 łyżki
morele suszone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta babka wielanocna

Kroki postępowania

1
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości.
Krok 1 - Puszysta babka wielanocna foto
2
W międzyczasie przygotowujemy sobie bakalie i kroimy na drobniejsze cząski.
Krok 2 - Puszysta babka wielanocna foto
3
Następnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy
Krok 3 - Puszysta babka wielanocna foto
4
Całośc miksujemy. Delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i bakalie.
Krok 4 - Puszysta babka wielanocna foto
5
Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut.
Krok 5 - Puszysta babka wielanocna foto
6
Upieczone ciasto powinno wyrosnąć i ładnie się zrumienić.
Krok 6 - Puszysta babka wielanocna foto
7
Ciasto wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 7 - Puszysta babka wielanocna foto
8
Całość oblewamy roztopioną czekoladą lub możemy opruszyć cukrem pudrem.
Krok 8 - Puszysta babka wielanocna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 15.04.2014 11:27
Zapachniało świętami :-)
Megg 09.04.2014 17:46
piękna świąteczna babka
Janina 09.04.2014 17:01
Wspaniała babka, super wyszła;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak