Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona tarta kiwi

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 150 g
żółtko jajek 1
cukier kryształ 3 łyżki
sól 1 szczypta
masło 80 g

Ponadto

kiwi 5 szt
dżem morelowy 250 g
śmietana 30% 200 g
cukier waniliowy 1 op
pistacje

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona tarta kiwi

Składniki na ciasto przekładamy do miski, masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy 30 min w lodówce. Wałkujemy i wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min na złoto w 180 st. Dżem zagotowujemy, smarujemy upieczone ciasto. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki. Układamy na tarcie. Polewamy resztą dżemu. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i dekorujemy tartę. Posypujemy siekanymi pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.04.2014 18:50
Ciekawie wygląda.
caralajna 12.04.2014 18:18
nooo fajne fajne :)
Pyszota 12.04.2014 16:47
wygląda super
Jusiaa 12.04.2014 15:53
Przepysznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 12.04.2014 15:21
Bardzo fajna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak