Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia di mandorla - włoskie chrupiące ciasto migdałowe
Przecinamy laskę wanilii, wyciągamy środek i zagotowujemy z mlekiem (można dodać całą laskę i potem wyciągnąć). Ubijamy żółtka z 15 dag cukru i mąką ok 5 min, aż masa będzie gęsta i jasna. Miksujemy z wrzącym mlekiem, podgrzewamy (nie gotujemy) i miksujmey, aż masa zgęstnieje (konsystencja budyniu). Odstawiamy do wystudzenia. Można posypać wierzch cukrem, aby nie zrobił się kożuch.
Prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Rozgrzewamy dżem i smarujemy jeden placek i posypujemy migdałami, kroimy go na 8-10 trójkątów. Masę wykładamy na drugi placek, układamy na wierzchy trójkąty. Oprószamy cukrem pudrem. Podzielenie placka na trójkąty jest koniecznie, gdyż jest bardzo chrupiący i przy krojeniu zmiażdżymy nadzienie, a tak można go łatwo pokroić.