Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia di mandorla - włoskie chrupiące ciasto migdałowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

migdały 25dag mielone
cukier puder 25 dag
mąka pszenna 25 dag
masło 25 dag

Krem

laska wanilii 1
mleko 250 ml
żółtko jajek 6
cukier kryształ 15 dag
mąka pszenna 5 dag

Ponadto

migdały w płatkach 10 dag
dżem morelowy 4 łyżki
cukier puder

Porada

Raj dla wielbicieli migdałów oraz chrupiących ciast.

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia di mandorla - włoskie chrupiące ciasto migdałowe

W misce mieszamy mielone migdały, mąkę i cukier puder. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto najpierw mikserem (haki) potem dłońmi. Formujemy kulę i chłodzimy ok 2,5 godz w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, dzielimy na pół i wałkujemy (podsypujemy mąką) i wykłądamy do 2 wysmarowanych tortownic o sr 26cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w 180 st na złoto. Odstawiamy do wystudzenia.
Przecinamy laskę wanilii, wyciągamy środek i zagotowujemy z mlekiem (można dodać całą laskę i potem wyciągnąć). Ubijamy żółtka z 15 dag cukru i mąką ok 5 min, aż masa będzie gęsta i jasna. Miksujemy z wrzącym mlekiem, podgrzewamy (nie gotujemy) i miksujmey, aż masa zgęstnieje (konsystencja budyniu). Odstawiamy do wystudzenia. Można posypać wierzch cukrem, aby nie zrobił się kożuch.
Prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Rozgrzewamy dżem i smarujemy jeden placek i posypujemy migdałami, kroimy go na 8-10 trójkątów. Masę wykładamy na drugi placek, układamy na wierzchy trójkąty. Oprószamy cukrem pudrem. Podzielenie placka na trójkąty jest koniecznie, gdyż jest bardzo chrupiący i przy krojeniu zmiażdżymy nadzienie, a tak można go łatwo pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 10.04.2016 20:11
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak