Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w cytrynie z piekarnika

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z karpia 1 płat
cytryna 1 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki
sól
pieprz
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w cytrynie z piekarnika

Kroki postępowania

1
Płat karpia oczyszczamy z łusek i ja przekroiłam na dwa kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę.
Krok 1 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
2
Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
3
Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką.
Krok 3 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
4
Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki.
Krok 4 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
5
Cebulę również kroję na plasterki.
Krok 5 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
6
Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny.
Krok 6 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
7
Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Krok 7 - Karp w cytrynie z piekarnika foto
8
Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut.
Krok 8 - Karp w cytrynie z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 13.04.2014 22:27
Mmmm, pysznie ;)
Agata3 13.04.2014 19:56
fantastyczna ryba :)
IlonaAlbertos 13.04.2014 17:32
Pyszna i bardzo zdrowa rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak