Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 70 gram
mleko 50 ml
woda 300 ml
cukier puder 2 łyżeczki
brzoskwinie w puszce 2 połówek
dżem truskawkowy 2 łyżki
syrop brzoskwiniowy 2 łyżki
mandarynki 1 sztuka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać mleko, dodać wodę oraz skórkę z mandarynki. Podgotować. Dodać ryż oraz sól i zagotować. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Ostawić do ostygnięcia ( ja włożyłam garnek do zimnej wody). Następnie dodać do ryżu cukier i wymieszać.
Krok 1 - Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem foto
2
W między czasie do rondelka przełożyć dżem, dodać syrop i zagotować aż dżem będzie płynny ( mieszać co jakiś czas).
Krok 2 - Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem foto
3
Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do ryżu dodać pokrojone małe kawałki brzoskwinie i wymieszać.
Krok 3 - Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem foto
4
Na dno pucharków dać po czubatej łyżce ryżu i pokryć je rozpuszczonym dżemem. Kolejna warstwa to ryż i znów dżem. Udekorować manadrynka. Podawać schłodzone w lodówce. Smacznego!
Krok 4 - Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak