Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łącki przekładaniec

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 9 szt
cukier kryształ 1 i 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
kakao 3-4 łyżeczki

Ciasto orzechowe

orzechy włoskie 200 g
orzechy laskowe 50 g
białko 5 szt
cukier kryształ 1 szklanka
miód płynny 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 3,2% 1/2 l
cukier kryształ 1 szklanka
żółtko jajek 5 szt ( z ciasta orzechowego)
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 i 1/2 kostki

Dodatkowo

śliwki suszone 500 g
alkohol do namoczenia śliwek
polewa czekoladowa

Porada

Biszkopt i ciasto orzechowe najlepiej upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Łącki przekładaniec

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawac po jednym żółtku.

* śliwki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu.
Krok 1 - Łącki przekładaniec foto
2
Całość przykryć drugą połową ciemnego biszkopta i udekorować polewa. Ja użyłam gotowej polewy a smaku mlecznej czekolady.
3
Przygotowane ciasto wyłożyć do formy ( u mnie duża prostokątna tortownica) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni około 40-50 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Krok 3 - Łącki przekładaniec foto
4
Ciasto orzechowe:
Orzechy drobno posiekać lub wrzucić do blendera i lekko zmiksować.
Żółtka ( zostaną wykrzystane do kremu) oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Następnie dodać cukier cały czas ubijając.
Krok 4 - Łącki przekładaniec foto
5
Na końcu wsypać mąke zmieszana z proszkiem do pieczenia i dodac miód. Dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 5 - Łącki przekładaniec foto
6
Piec około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 6 - Łącki przekładaniec foto
7
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Krok 7 - Łącki przekładaniec foto
8
Następnie dodać przesiane obie mąki oraz mleko. Wszystko razem wymieszać.
Krok 8 - Łącki przekładaniec foto
9
Wlać do garnka i doprowadzic do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszając.
Krok 9 - Łącki przekładaniec foto
10
Gotowy budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń - po łyżce - cały czas miksując.
Krok 10 - Łącki przekładaniec foto
11
Krem podzielić na trzy części. Na ciemny biszkopt wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć odsączone śliwki, przykryć pozostałym kremem.
Krok 11 - Łącki przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 28.04.2014 20:52
Kejti czestuj sie prosze ;) chetnie zrobie następne bo piec to ja uwielbiam :)
Kejti 24.04.2014 10:01
Interesujące ciasto,poproszę kawałek :-)
ada.la 23.04.2014 09:55
smaczne ciasteczko
Małgorzata9 22.04.2014 22:15
super ciacho do kawusi
noninka77 22.04.2014 19:03
pyszne ciacho :)
agnieszka214 22.04.2014 18:48
ciasta to ja uwielbiam
Jusiaa 22.04.2014 18:38
Ale wygląda smacznie
Konczi 22.04.2014 18:02
super ciacho
Noruas 22.04.2014 17:19
ciekawe ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak