Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mleko 1/8 l
cukier kryształ 3 dag
rum 1 łyżka
sól 1 szczypta
masło 4 dag
skórka z cytryny 1/2 szt

Nadzienie

ser biały 25 dag
cukier kryształ 7 dag
skórka z limonki 1 szt
żółtko jajek 2
morele suszone 10 szt
białko 1
sól 1 szczypta
konfitura 20 dag

Polewa

śmietana 30% 100 ml
jajko 1
żółtko jajek 2
miód płynny 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki

Porada

Wyśmienite na śniadanie z kubkiem mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu

Kroki postępowania

1
Robimy najpierw rozczyn drożdżowy: Mieszamy letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Dodajemy 8 dag mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, żółtko, skórkę z cytryny, rum i szczyptę soli. Zagniatamy, na końcu dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objetość.
Krok 1 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
2
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W mise mieszamy dobrze zmielony ser, 5 dag cukru, skórkę limonki. Dodajemy żółtka, łyżkę mąki i pokrojone morele. Mieszamy. Ubijamy 1 białko ze szczyptą soli na sztywno i mieszamy z masą serową.
Krok 2 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
3
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i wałkujemy na folii spożywczej mniej więcej na powierzchnię 40x40cm. Masę serową i konfiturę przekładamy do osobnych rękawów cukierniczych i wyciskamy na przemian na 2/3 powierzchni ciasta.
Krok 3 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
4
Zawijamy w roladę za pomocą folii i chłodzimy ok godzinę w lodówce.
Krok 4 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
5
Formę do zapiekania natłuszczamy masłem. Odwijamy ciasto i kroimy w ok 3 cm kawałki. Układamy w formie i odstawiemy na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min w 180 st.
Krok 5 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
6
Przygotowujemy polewę: Miksujemy śmietanę, jajko, żółtko, miód i cukier.
Krok 6 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto
7
Polewamy podpieczone ciasto i pieczemy 15 min.
Krok 7 - Zapiekanka-drożdżowe ślimaczki z serem i konfiturą z głogu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 26.01.2015 08:02
pysznie wyglada
adelajda 23.04.2014 16:03
na pewno smaczna :)
Beatris 23.04.2014 11:55
Wygląda niezwykle smakowicie:)
dodi 23.04.2014 11:32
apetycznie wygląda
krystyna330 23.04.2014 11:30
bardzo fajny przepis
Pyszota 23.04.2014 11:12
bardzo ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak