Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z czekoladą.

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
masło 20 dag
cukier 20 dag
mąka tortowa 20 dag
skórka z cytryny 1 sztuka

Polewa

mleko 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 5 dag
kakao 5 dag

Dodatki

orzechy włoskie wg potrzeb

Porada

Spód pod mazurka możemy sobie upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z czekoladą.

Ciasto:
Masło utrzeć w makutrze dodając pozostałe składniki na przemian po 1 łyżce.Na koniec dodać otartą skórkę z jednej cytryny.
Ciasto przełożyć do blaszki mazurkowej lub tortownicy i piec ok. 30 minut w tem.150 stopni C.
Polewa:
Cukier,mleko,wanilię lub cukier wanilinowy gotować 10 minut,następnie dodać masło i kakao,zagotować,zdjąć z ognia ciągle mieszając masę aż zacznie gęstnieć,Wyłożyć ja na ciasto,rozsmarować i na gorącą wysypać pokruszone orzechy włoskie.Mazurka ostudzić.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.11.2016 19:06
Dziękuję :) jest bardzo smaczny, polecam !
ben-ka 11.03.2015 17:08
Polecam, bo bardzo szybki w wykonaniu, a dla mnie to się liczy.
anemon 07.05.2014 07:41
Twój mazurek i ładny i smaczny, czyli świąteczny.
luna76 26.04.2014 08:46
chyba i ja się skusze na pieczenie mazurków :) Twój wygląda niezwykle apetycznie :)
misia53 24.04.2014 23:33
Baaaardzo apetyczny!
barbara11561 24.04.2014 12:21
pysznie wygląda Twój mazurek:)
IwonaDD 23.04.2014 13:17
piękny mazurek
Alex_M 23.04.2014 12:37
świetny mazurek :)
Grazyna0211 23.04.2014 12:19
pyszna wersja mazurka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak