Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Piaskowa Pomarańczowo-Cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 250 gram
jaja 5 sztuk
mleko 7 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat cytrynowy 0,5 sztuki
skórka pomarańczowa 3-4 łyżki

Porada

Babka jest dość łatwa w przygotowaniu, jednak jak każde ciasto potrzebuje chwili skupienia ;) Gdy nasze ciasto ostygnie możemy oblać je dowolną polewą bądź po prostu obsypać cukrem pudrem. Smacznego! ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Piaskowa Pomarańczowo-Cytrynowa

1.W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem i margaryną, stopniowo dodać proszek do pieczenia, mąkę, aromat cytrynowy oraz mleko.

2.Z białek, które pozostają nam po oddzieleniu od żółtek należy ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli). Po utworzeniu się sztywnej piany, dodajemy ją do naszej masy, którą przygotowaliśmy w kroku pierwszym.
Na sam koniec do masy dosypujemy skórki pomarańczy, uprzednio obsypane mąką.

3.Przełożyć masę do formy, piec około 45-50 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

4.Upieczone ciasto, pozostawić na kilka minut w formie. Po kilku minutach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak