Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chruściki kokardki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3,5 szkl
śmietana kwaśna 1 szkl
żółtko jajek 6
spirytus 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

Ponadto

tłuszcz do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Chruściki kokardki

Wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto, tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Bijemy wałkiem ok 15 min i dzielimy na części. Wałkujemy cienko i wycinamy kółka, środki smarujemy białkiem i ściskamy, formując kokardki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 25.04.2014 10:28
urocze favorki
eMMe 25.04.2014 00:01
Dla mnie pycha:)
Mniam 24.04.2014 20:24
Ślicznie wyglądają.
idealme 24.04.2014 20:14
bardzo smaczne ;)
MagdaXXX 24.04.2014 19:44
faworki inaczej bardzo fajny pomysł
Alex_M 24.04.2014 19:28
sliczna odmiana faworkow :)
Bernadeta1 24.04.2014 19:19
super takie chruściki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak