Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna galareta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 11 sztuki
papryka czerwona 0,5 szt
groszek konserwowy
kukurydza w puszce
marchew 1 szt
udka kurczaka 2 szt
bulion 1,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna galareta

Kroki postępowania

1
W jajku robimy dziure odcinajac jeden koniec.
Krok 1 - Wielkanocna galareta foto
2
ze skorupki wyleci jajko, które można wykorzystac np do ciast. Aby oddzielic białka od żółtek należy wessac żółtko do butelki a nastepnie przenieść do innego pojemnika.
Krok 2 - Wielkanocna galareta foto
3
Skorupki płukamy w ciepłej/gorącej wodzie z od 2-3 łyżki sody oczyszczonej. Moczymy dość długo, w środku czyscimy za pomocą palca:)
Krok 3 - Wielkanocna galareta foto
4
Odstawiamy wydmuszki aby wyschły.
Krok 4 - Wielkanocna galareta foto
5
Gotujemy bulion na udkach razem z marchewka.
Krok 5 - Wielkanocna galareta foto
6
Rozpuszczamy zelatyne i wg instrukcji na opakowaniu dodajemy do bulionu. Mieszamy.
Krok 6 - Wielkanocna galareta foto
7
Parykę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wydmuszek.
Krok 7 - Wielkanocna galareta foto
8
Mięso schłodzone tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wydmuszek.
Krok 8 - Wielkanocna galareta foto
9
kukurydze oraz groszek odcedzamy i po trochu wsypujemy do każdej wydmuszki.
Krok 9 - Wielkanocna galareta foto
10
Marchewkę oraz jedno ugotowane na twardo jajo kroimy w kostkę i dodajemy.
Krok 10 - Wielkanocna galareta foto
11
tak postepuemy z kazdą wydmuszka, zostawiając od gory troszke miejsca.
Krok 11 - Wielkanocna galareta foto
12
zalewamy wydmuszki bulionem z zelatyną, odstawiamy do chlodnego miejsca by stężała
Krok 12 - Wielkanocna galareta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 31.08.2015 07:21
fajny pomył, wygląda i smakuję przepysznie
Sylwia Joka
Sylwia Joka 01.04.2015 14:59
Koniecznie muszę takie zrobić! :-)
migotka28 25.04.2014 22:09
fajny pomysł,widziałm juz gdzieś ale sama nie robiłam
Stenka 25.04.2014 21:47
pięknie wykonane
adelajda 25.04.2014 18:54
ładnie podane galaretki :)
barbara11561 25.04.2014 17:23
mnie się tez bardzo podobają takie kolorowe,galaretkowe jajeczka:)
ben-ka 25.04.2014 17:07
Bardzo ładnie prezentuje się tak podana galareta,ja tak jeszcze nie robiłam....
Ilona_eS 25.04.2014 14:00
gdy galareta stężeje, należy obrać delikatnie ze skorupek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak