Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa drwala

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 1/4 szklanki
ziemniaki 2 szt
marchew 2 szt
seler kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-6 szt
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 szt
przyprawy 2 lyzeczki przyprawa do dań z fasoli
majeranek 1 czubata lyzeczka
fasola czerwona 1 puszka
łopatka wieprzowa 0,5 kg
jajko 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 lyzeczka
kasza manna 1 czubata lyzka
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa drwala

Kroki postępowania

1
Pęczak przepłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Zupa drwala foto
2
Seler obrać, umyć, przekroić na pół. Warzywa wrzucić do kaszy i gotować. Dodać ziele, pieprz i listek.
Krok 2 - Zupa drwala foto
3

W międzyczasie mięso zmielić, doprawić przyprawą do mięsa mielonego, wbić jajko i wsypać mannę. Wyrobić masę. Odstawić.
Krok 3 - Zupa drwala foto
4

Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną łyżkę oleju i przesmażyć. Wrzucić do zupy. Gotować.
Krok 4 - Zupa drwala foto
5

Masę mięsną wyrobić jeszcze raz i formować zwilżonymi w wodzie dłońmi małe kuleczki. Wrzucić na rozgrzaną niewielką ilość oleju i obsmażyć ze wszystkich stron.
Krok 5 - Zupa drwala foto
6
Wrzucić do zupy. Gotować jeszcze 10 minut razem.
Krok 6 - Zupa drwala foto
7
Tuż przed końcem gotowania dodać przepłukaną fasolę. Doprawić przyprawą do dań z fasoli i majerankiem.

Zupę podawać gorącą najlepiej z pajdą świeżego chleba
Krok 7 - Zupa drwala foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.05.2014 22:10
Taką zupę to każdy facet i nie tylko zje ze smakiem :)
luna76 07.05.2014 19:37
intrygująca nazwa :)
Katarzyna59 07.05.2014 18:41
pożywna zupka
Alex_M 27.04.2014 10:01
@Anemon, mąż właśnie za rąbanie drzewa dostał w nagrodę tę zupkę ;) hihi
migotka28 26.04.2014 22:08
pożywna zupka
anemon 26.04.2014 21:19
Dla porcji Twojej zupy, to i za rąbanie drewna bym się zabrała.
Laila2786 26.04.2014 13:12
uwielbiam takie jadełko, pycha
ben-ka 26.04.2014 10:19
Można się najeść taką zupką.
kloruś 26.04.2014 10:10
wygląda apetycznie :)
pestka 26.04.2014 10:05
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak