Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe muffinki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 40 dag
drożdże 15 g
jajko 1 szt
cukier 75 ml
mleko 150 ml
margaryna 50 g
sól 1 szczypta

Nadziernie

kakao 2 łyżki
jogurt naturalny 4 łyżki
cukier puder do smaku
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe muffinki

Kroki postępowania

1
Kakao wymieszać z cukrem pudrem.
Krok 1 - Drożdżowe muffinki foto
2
Dodać jogurt i dokładnie wymieszać, wsypać bakalie
Krok 2 - Drożdżowe muffinki foto
3
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru ,mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia
Krok 3 - Drożdżowe muffinki foto
4
Mąkę mieszamy z cukrem , solą i wlewamy wyrośnięte drożdże następnie dodajemy jajka ,mleko mieszamy a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę.
Krok 4 - Drożdżowe muffinki foto
5
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 h.
Krok 5 - Drożdżowe muffinki foto
6
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na kawałki
Krok 6 - Drożdżowe muffinki foto
7
Każdy kawałek rozgniatamy nakładamy nadzienie
Krok 7 - Drożdżowe muffinki foto
8
i zlepiamy jak sakiewki
Krok 8 - Drożdżowe muffinki foto
9
Zlepione kuleczki przekładamy do formy na muffinki zlepieniem w duł. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 9 - Drożdżowe muffinki foto
10
Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20-30 minut
Krok 10 - Drożdżowe muffinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak