Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

twaróg pótłusty 300 g
brokul swiezy 500 g
cebula duża
jajka ugotowane na twardo 3
sól 3/4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

ciasto

mąka 3 szklanki
woda chodna 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z brokułami, twarogiem i jajkami

FARSZ: Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej , gorącej wodzie (około 2 minuty), osączamy. Przekładamy go do miski i blendujemy dokładnie blenderem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy do brokuła. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do farszu. Twaróg kruszymy do miski z farszem, przyprawiamy i mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kucharz 26.01.2024 13:34
Blanszowanie – rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund we wrzątku i następnym schłodzeniu poprzez zanurzenie w zimnej wodzie. 2 min. to gotowanie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak