Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami, fetą, kiełbasą i papryką czerwoną
pomidorki truskawkowe
rukola
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 14 minut (bez termoobiegu).
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w gorącej, osolonej wodzie około 2 minuty, osączamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Ser feta kroimy w kostkę, oliwki na pół. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (trochę odkładamy do posypania tarty). Resztę sera łączymy ze śmietaną, jajkiem, solą i pieprz i dokładnie mieszamy (soli nie dajemy zbyt dużo, gdyż ser feta jest też słony).
Na podpieczonym cieście wykładamy kiełbasę, ser feta, następnie rozkładamy brokuły, posypujemy połową papryki. Polewamy sosem i układamy oliwki i pozostałą paprykę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut ( przez 20 minut z termoobiegiem). Gdyby brokuły się za bardzo przypiekały, wierzch tarty możemy przykryć folią aluminiową. Gotową tartę posypujemy pozostałym startym na tarce serem żółtym i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.