Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,5 kg
cukinia 250 gram
papryka żółta 200 gram
pieczarki 500 gram
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
mąka pszenna 2 łyżki
sok pomidorowy 700 ml
olej rzepakowy 3 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Kroki postępowania

1
Łopatkę oczyścić i pokroić w dość duże kawałki o grubości około 2,5 centymetra doprawić solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju,kawałki łopatki obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z obu stron.
Krok 1 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto
2
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę dodać pieczarki i smażyć aż sok z pieczarek odparuje na końcu doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto
3
Cukinię i paprykę umyć z papryki wyciąć gniazda nasienne,czosnek obrać z łupinek.Cukinię pokroić w pół plastry o grubości 1,5 centymetra a paprykę na kawałki.
Krok 3 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto
4
W dużym naczyniu żaroodpornym z przykryciem układać warstwami obsmażone kawałki łopatki,podsmażone pieczarki,cukinię i paprykę dokładając ząbki czosnku i tak aż do wyczerpania składników.
Krok 4 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto
5
Do miski wlać sok pomidorowy dodać do niego chili,pieprz i sól do smaku,wymieszać.Doprawionym sokiem zalać ułożone warstwy mięsa,warzyw i pieczarek.
Krok 5 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto
6
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.Dusić łopatkę do miękkości cały czas pod przykryciem przez 2,5 godziny.
Krok 6 - ŁOPATKA DUSZONA W PIEKARNIKU Z CUKINIĄ,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 21.06.2014 18:06
takie mięsko to ja lubię
adelajda 03.05.2014 14:00
Pyszne mięsko :)
Alex_M 01.05.2014 11:58
przepyszny obiad!
Kejti 30.04.2014 18:07
Pycha,zrobiłam się głodna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak