Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z masą orzechową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

jajko 8 sztuk
cukier 10 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mak 10 łyżek

Na masę

orzechy włoskie 20 dag
mleko 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z masą orzechową

Kroki postępowania

1
Żółtka należy oddzielić od białek a białka ubić z cukrem na sztywną pianę, po czym stopniowo odawać po jednym żółtku. Gorącą masą przekładamy 2 placki z makiem można jeszcze polać polewą.
Krok 1 - Makowiec z masą orzechową foto
2
Oba rodzaje mąki wymieszać z makiem i dodać do masy jajecznej.
Krok 2 - Makowiec z masą orzechową foto
3
Ciato wlać po równo do 2 blaszek wysmarowanych tłuszczem
Krok 3 - Makowiec z masą orzechową foto
4
Wygładzić z wierzchu
Krok 4 - Makowiec z masą orzechową foto
5
Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Makowiec z masą orzechową foto
6
Po upieczeniu studzimy
Krok 6 - Makowiec z masą orzechową foto
7
Orzechy mielimy w młynku
Krok 7 - Makowiec z masą orzechową foto
8
Następnie mleko łączymy z cukrem dodajemy orzechy i na małym ogniu gotujemy aż całośc zacznie się ładnie kleic.
Krok 8 - Makowiec z masą orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.05.2014 15:48
Ciekawy przepis :-)
Bernadeta1 01.05.2014 21:49
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak