Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki drożdżowe z truskawkami i borówkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 0,5 szk
mąka 2 szk
olej 0,5 szk
mleko 0,5 szk
drożdże 3 g
truskawki świeże 15 dag
borówki 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe z truskawkami i borówkami

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, jajka oraz olej i wszystko zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i nie mieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zmiksować.. Foremki do pieczenia babeczek natłuścić, przełożyć do nich ciasto i ponownie odstawić na 30 minut. Truskawki pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Borówki umyć, osuszyć i również ułożyć na wierzchu babeczek. Łyżkę masła rozpuścić, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 17.10.2016 09:32
pyszne babeczki;)
iziona 01.05.2014 18:17
Tez robię takie owocowe, dzisiaj były z rabarbarem
Maria 70 01.05.2014 17:50
Lubię takie .
Grazyna0211 01.05.2014 16:24
pyszne babeczki
fotoviderek 01.05.2014 12:50
Ale apetyczne babeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak