Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z gruszką
Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy .
Dodajemy ziarenka wanilii i amaretto .
Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy do masy .
Pianę ubijamy na sztywno i łączymy z całą masą .
Dzielimy ją na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao
a do drugiej mąkę ziemniaczaną .
Ciasto będzie bardzo gęste i takie ma być .
Ciasto przekładamy do formy 24cmx 28cm ,nakładając raz ciemne raz jasne .
Gruszki obieramy i kroimy w ósemki ,osypujemy mąką ziemniaczaną i układamy na cieście lekko wciskając ,tak pieczemy ok 45min do suchego patyczka .
Po upieczeniu studzimy ,a w tym czasie zrobimy masę .
Śmietanę ubijamy na sztywno c cukrem ,następnie dodajemy serem i lekko miksujemy ,masę wykładamy na zimne ciasto .
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto .