Przepis i sposób przygotowania na: Tort Szwarcwaldzki
Kroki postępowania
Masło zmiksować do białości, następnie dodawać roztopioną czekoladę. Dobrze zmiksować. Dodawać żółtka, a następnie cukier, wszystko wymieszać. Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać do masy czekoladowej, wymieszać.
Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C przez 30- 40 min
Wszystko wymieszać oprócz wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia jak kisiel.
Na sam koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
śmietanę ubić dodać cukier puder i śmietan fix.
Ciasto przeciąć na 3 blaty.
Pierwszy położyć na paterę i nasączyć syropem ( 50ml) wyłożyć połowę masy wiśniowej i 1/4 śmietany przykryć kolejnym blatem docisnąć. kolejny ponownie nasączyć (50ml) nałożyć masę wiśniową i koleną 1/4 śmietany. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć. Tort ozdobić resztą śmietany i udekorować wiśniami oraz startą czekoladą. Przechowywać w lodówce
SMACZNEGO!!!