Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec na biszkopcie

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki

Masa cytrynowa

woda 3 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
cytryna 2 sztuki
masło lub margaryna 3/4 kostki
żółtko jajek 2 sztuki

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
herbatniki 200 g

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 3/4 szkalnki
aromat cytrynowy
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec na biszkopcie

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka delikatnie mieszamy ,wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,mieszamy najlepiej ręcznie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowany biszkopt wylewamy do standardowej dużej blaszki o wym 23/39 cm pieczemy 25 minut w temp 160*c. Studzimy ciasto.
Krok 1 - Cytrynowiec na biszkopcie foto
2
Masa cytrynowa: 2,5 szklanki wody zagotowujemy z cukrem w połowie szklanki pozostałej wody rozpuszczamy proszek budyniowy wlewamy na gotującą się wodę i gotujemy budyń,zestawiamy z ognia ,dodajemy do gorącego masło wyciśnięty sok z dwóch cytryn oraz żółtka i mieszamy aż do całkowitego połączenia,
Krok 2 - Cytrynowiec na biszkopcie foto
3
gorący wylewamy na zimny biszkopt wygładzamy łyżką na cieście odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3 - Cytrynowiec na biszkopcie foto
4
Masa śmietanowa: Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i śmietan fiksy.Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimną masę cytrynową ułożyć na wierzchu herbatniki.
Krok 4 - Cytrynowiec na biszkopcie foto
5
Lukier: Białko jaja ubić na sztywno dodać puder kilka kropli aromatu cytrynowego i barwnika żółtego utrzeć lukier polać herbatniki wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce i schłodzić. Smacznego!
Krok 5 - Cytrynowiec na biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 14.05.2016 23:31
Znakomity przepis!
Ela427 03.02.2016 19:17
mam ten przepis ciasto pyszne polecam
ben-ka 26.02.2015 11:17
Chętnie bym spróbowała.
IwonaKa 22.07.2014 11:18
apetycznie wyglada,pycha
Motorek 11.06.2014 08:35
pyszne ciasto
Klausia 03.06.2014 16:25
robiłam wczoraj coś podobnego :D
Malgorzata549 29.05.2014 12:11
pyszny pomysł
Danka 21.05.2014 16:51
fajny przepis
wyattearp 05.05.2014 07:52
pyszniutko wygląda
caralajna 05.05.2014 06:26
świetnie wygląda
Kolorowa 04.05.2014 20:47
Mmmmmm, super ;)
agnieszka214 04.05.2014 19:35
takie ciasta to ja lubie
kasienka23 04.05.2014 15:54
pyszne jest to ciasto!
Mniam 04.05.2014 15:28
Fajny placek. Idealny na letnie dni. Super bardzo mi się podoba.
Czyki 04.05.2014 15:21
Wspaniałe ciasto:):)
Janina 04.05.2014 15:20
Świetne ciacho;)
Michał2 04.05.2014 15:16
świetne muszę spróbować zrobić):
Triss 04.05.2014 15:00
świetnie wygląda.;)
Barbara777 04.05.2014 14:34
coś pysznego:)
IZABELA29 04.05.2014 14:20
chętnie się poczęstuje
IlonaAlbertos 04.05.2014 13:42
Uwielbiam to ciasto.
gosia56 04.05.2014 13:36
też piekę takie ciasto jest super;)
brioszka 04.05.2014 13:14
super ciacho! :)
noninka77 04.05.2014 13:09
idealny na niedzielne po południe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak