Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez na sposób japoński

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majonez tradycyjny 1 szkl.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
pomarańcza 1 duża
limonka 1
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
sos chili 1-2 łyżeczki
sos śliwkowy 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
miód płynny 1 łyżka

Porada

Idealnie komponuje się z pieczonymi krewetkami, gotowanym lub grillowanym mięsem drobiowym, rybami z rusztu lub z piekarnika. Można użyć go też do frytek, sałatek, kanapek, szaszłyków, jako dip do warzyw surowych, gotowanych na parze, grillowanych.

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez na sposób japoński

Gęsty majonez przełożyć do miski, dodać ocet ryżowy i świeżo wyciśnięty sok z dużej pomarańczy oraz limonki - mieszać do połączenia składników. Dołożyć miód, ostry sos chili, słodki sos śliwkowy oraz musztardę. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej i dość wolnej konsystencji. Na koniec dodać paprykę mieloną oraz mielony imbir - dokładnie połączyć z sosem i przełożyć do szczelnego naczynia. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin do zmacerowania. Jeśli sos jest za mało słony, doprawić niewielką ilością soli morskiej lub odrobiną jasnego sosu sojowego. Podawać mocno schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.07.2014 10:27
akurat mamy sezon na warzywa, sałatki czy mięsko i warzywa z grilla - a ten sosik może okazać się ciekawym dodatkiem :)
olkaaa 29.05.2014 07:51
ciekawy przepis
brioszka 05.05.2014 11:58
muszę spróbować,bo brzmi intrygująco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak