Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło lub margaryna 240 g
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 4 szt
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 łyżeczka

BEZA

białko 4 szt
cukier 200 g
sok z cytryny 2 łyżeczki
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
skrobia kukurydziana 1,5 łyżki

KAJMAK

mleko skondensowane 1 puszka
masło 2 łyżki
syrop kukurydziany 2 łyżki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

POLEWA

margaryna 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
wrzątek 4 łyżki
kakao 8 łyżek

PONADTO

dżem porzeczkowy

Porada

Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Aby dobrze ubić białka na bezę miska musi być dobrze odtłuszczona (najlepsza jest szklana lub metalowa i dobrze ja przetrzec sokiem z cytryny).

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na blat i zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 2h.
Krok 1 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
2
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wykładamy nim spód i brzegi natłuszczonej blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 45 min w temp. 170 st.
Krok 2 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
3
BEZA: Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, dodajemy po łyżce cukru (kolejna porcję cukru dodajemy, gdy poprzednia dokładnie się rozpuści). Po dodaniu całego cukru dodajemy skrobię, esencję i sok z cytryny, mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 1h w temp. 130 st.Po tym czasie suszymy bezę w wyłączonym piekarniku przez następną godzinę. Ostudzoną bezę kruszymy.
Krok 3 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
4
KAJMAK: Na małym ogniu (rondelek powiniem miec grube dno) podgrzewamy mleko z masłem i syropem kukurydzianym, często mieszając. Gdy masło się stopi ziększamy ogień i gotujemy, bez przerwy mieszając, aby się nie przypaliło. Masa powinna miec konsystencję gęstego budyniu (stygnąc - tężeje). Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencję i sól, mieszamy.
Krok 4 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
5
POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Margarynę i cukier rozpuszczamy w garnku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
6
Upieczone i ostudzone ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy ciepły kajmak.
Krok 6 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
7
Kajmak posypujemy pokruszoną bezą i polewamy ciepłą polewą.
Krok 7 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto
8
Mazurek ozdabiamy wg uznania (u mnie płatki migdałowe i pisaki cukrowe)
Krok 8 - Mazurek kajmakowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.03.2015 09:23
Przepis na czasie, już czas pomyśleć o mazurkach.
Renata22 05.05.2014 21:39
Ale cudnie wyszedł! ;)
Megg 26.04.2014 21:43
piękny mazurek
Aannkaa82 26.04.2014 21:42
fajny mazurek :)
kasiaw 26.04.2014 21:08
piękny mazurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak