Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
boczek wędzony 350-400 gram
pieczarki 400 gram
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
olej do smażenia 0,5 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki: schab bez kości, boczek wędzony, pieczarki, cebule.
Krok 1 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Krok 2 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
3
Pieczarki kroimy w plastry- dodajemy do podsmażonej cebuli i razem smażymy około 15 minut.
Krok 3 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
4
Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
5
Boczek podsmażamy na patelni- około 15 minut.
Krok 5 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
6
Schab przekrawamy tak, aby utworzyła się tzw. książka.
Krok 6 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
7
Tłuczkiem rozbijamy schab z 2 stron
Krok 7 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
8
Rozbite mięso smarujemy musztardą po całej powierzchni.
Krok 8 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
9
Na warstwę musztardy nakładamy usmażone pieczarki z cebulą.
Krok 9 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
10
Na pieczarki nakładamy warstwę podsmażonego boczku.
Krok 10 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
11
Mięso zwijamy i obwiązujemy nicią.
Krok 11 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
12
Mięso podsmażamy dosłownie przez chwilę na patelni , na której smażyliśmy boczek.
Krok 12 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
13
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 13 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
14
Mięso obsypujemy po górze przyprawą gilową Prymat-Grill klasyczną. Wstawiamy do piekarnika.
Krok 14 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto
15
Roladę pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach, co jakiś czas podlewając mięso wytrąconym podczas pieczenia sosem . Upieczoną roladę kroimy na plastry i serwujemy. Smacznego!!!
Krok 15 - Rolada schabowa faszerowan boczkiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 29.04.2014 08:59
Na pewno pyszna ;)
Malinka 28.04.2014 21:20
Bardzo lubię takie mięsne danie :)
Beatris 28.04.2014 09:35
Wspaniale przygotowane mięsko:)
fotoviderek 28.04.2014 07:15
Pyszne mięsko :)
Lidzia 28.04.2014 05:23
Piękne mięsko i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak