Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 szt
masło 100 g
jogurt grecki 1,5 łyżki

Beza

białko 3 szt
cukier puder 90 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Dodatkowo

rabarbar 450 g
cukier 2 łyżki
płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i masło
Krok 1 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
2
Rozcieramy do uzyskania kaszki.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
3
Dodajemy żółtka, cukier oraz jogurt
Krok 3 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
4
Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
Krok 4 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
5
Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty ciastem.
Krok 5 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
6
Pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.
Krok 6 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
7
Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.
Krok 7 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
8
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
Krok 8 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
9
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Krok 9 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
10
Na przestudzony spód nakładamy rabarbar,
Krok 10 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
11
Następnie nakładamy ubite białka,
Krok 11 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
12
Całość oprószamy płatkami migdałowymi.
Krok 12 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto
13
Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.
Krok 13 - Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.07.2014 21:44
smaczne słodkości
Gracer 28.04.2014 17:10
świetna tarta
ben-ka 28.04.2014 14:50
Jakie apetyczne słodkości....
Bernadeta1 28.04.2014 13:42
bardzo pyszne ciasto
Magula 28.04.2014 12:42
Lubię rabarbar, więc smakowałaby mi taka tarta
sylwia_sl 28.04.2014 11:36
aż ślinka cieknie :)
Laila2786 28.04.2014 11:21
dla mnie także kawałeczek jak zostanie, nie mogę się napatrzeć
Czyki 28.04.2014 10:41
Ja poproszę o kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak