Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dufinki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 70 dkg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczna 2 czubate łyżki
mąka pszenna 3/4 szklanki
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dufinki

Kroki postępowania

1
Ziemne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 1 - Dufinki foto
2
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 2 - Dufinki foto
3
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 - Dufinki foto
4
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 4 - Dufinki foto
5
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Dufinki foto
6
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Krok 6 - Dufinki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 28.04.2014 20:31
pyszności, fajny dodatek do obiadu:)
kasienka23 28.04.2014 17:58
smaczne danie!
Lidzia 28.04.2014 15:24
Pyszności.
usmiech 28.04.2014 13:38
bardzo smaczne
Aannkaa82 28.04.2014 13:25
Pyszne kuleczki
Magula 28.04.2014 12:37
Smaczne kuleczki ziemniaczane. Nie widziałam że tak się nazywają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak