Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik tradycyjny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
jajko 4 szt
masło 20 dag
cukier 20 dag
kasza manna 5 dag
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 20 dag
skórka pomarańczowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik tradycyjny

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch.
Krok 1 - Sernik tradycyjny foto
2
Następnie ciągle ucierając dodawać ser, a później mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Sernik tradycyjny foto
3
Rodzynki oraz skórkę pomarańczową wymieszać z mąką pszenną i dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik tradycyjny foto
4
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
Krok 4 - Sernik tradycyjny foto
5
Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 1 h.
Krok 5 - Sernik tradycyjny foto
6
Upieczony sernik pozostawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z blaszki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - Sernik tradycyjny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.11.2015 22:08
widzę, że bez spodu
staropolanka5 21.11.2015 22:20
fajna propozycja sernika
gusia1000 30.05.2014 14:55
Znakomite ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak