Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczka w chrzanowo-kaparowym sosie

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jajko ugotowane na twardo 6-8 sztuk

Sos

śmietana 18 proc 250 ml
cebula biała 1 sztuka
kapary całe Smak 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
bulion drobiowy 100 ml
szczypiorek usiekany 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyzka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczka w chrzanowo-kaparowym sosie

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku,obieramy kroimy na połówki,układamy na półmisku. Cebulę siekamy drobno nożem. Podduszamy w rondelku na łyżce masła i oleju,kiedy będzie miękka dodać osączone z zalewy kapary,wsypać mąkę pszenną ,wlać ciepły bulion rosołowy,dołożyć chrzan i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając około 2-3 minut. Zaprawić sos śmietaną, dodajemy posiekany drobno szczypiorek,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy jajka i podajemy.Najlepiej smakują z bułeczką pszenną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 29.04.2014 13:45
to musi dobrze smakować :)
Zdzisław 29.04.2014 12:14
dla mnie to same rarytasy
agnieszka131919 29.04.2014 10:07
pyszności...
sylwia_sl 29.04.2014 09:42
Taki sos do jajek pasuje idealnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak