Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tofu marynowane i smażone

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tofu twarde 1-2 op.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżka
olej roślinny 2 łyżki
sos sojowy 2-3 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kozieradka 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Porada

* Na gorąco z dodatkiem surowych warzyw, pikli, dowolnego zimnego sosu np. słodki sos chili, sos śliwkowy czy teriyaki. * Na zimno do sałatek np. z rukoli, pomidorków koktajlowych, dymki, etc. * Dusić w słodko-pikantnym sosie pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Tofu marynowane i smażone

Kroki postępowania

1
Serek tofu osączyć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości, ale drobniejsza kostka lepiej chłonie smaki przypraw i jest znacznie wygodniejsza do zjedzenia na jeden kęs. Przełożyć kosteczki do szerokiego słoiczka, zalać sosem sojowym połączonym z octem ryżowym, olejem roślinnym i sezamowym, przyprawami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Słoik zakręcić i ostrożnie nim obracać, aż całe tofu pokryje się przyprawami.
Krok 1 - Tofu marynowane i smażone foto
2
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na dłużej - można w ten sposób zamarynować większą ilość tofu i przechowywać nawet kilka tygodni, co jakiś czas poruszając słoikiem, aby sos pokrył tofu.
Krok 2 - Tofu marynowane i smażone foto
3
Na rozgrzaną patelnię wylać zalewę ze słoika, na niej ułożyć kawałki tofu, zagotować całość na dużym ogniu.
Krok 3 - Tofu marynowane i smażone foto
4
Zmniejszyć płomień i ogrzewać do czasu, aż część płynu odparuje, a kostki pokryją się gęstym sosem. Serek trzeba 2-3 razy odwrócić w trakcie smażenia.
Krok 4 - Tofu marynowane i smażone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 18.05.2014 22:09
Pyszny pomysł :)
Kejti 18.05.2014 21:11
Chętnie skosztuję :-)
Habibi 11.05.2014 15:11
Niestety tofu nie każdemu smakuje (z różnych powodów), ale czasami właśnie sposób przygotowania nas nie przekonuje. Zamarynowanie tofu pozwala nadać mu jakiś konkretny smak, bo samo w sobie jest jałowe i dzięki temu świetnie przyjmuje smaki przypraw.
olkaaa 10.05.2014 15:49
muszę spróbować
Monia 09.05.2014 14:38
Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam tofu :-P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak