Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na babkę

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 5 sztuk
kakao 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło lub margaryna 1 kostka

Polewa

masło 3 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
mleko 3/4 szklanki

Do formy

margaryna do smarowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania

Porada

Do babki zamiast kawy waniliowej jakiej dodaję maożna również dodać aromat waniliowy bądź rumowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

Kroki postępowania

1
Jedną kostkę margaryny roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Babka czekoladowa foto
2
Następnie formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Krok 2 - Babka czekoladowa foto
3
Następnie oddzielamy żółtka
Krok 3 - Babka czekoladowa foto
4
od białek.
Krok 4 - Babka czekoladowa foto
5
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 5 - Babka czekoladowa foto
6
Do ubitych białek dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
Krok 6 - Babka czekoladowa foto
7
Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i Waniliowy ciągle ubijając.
Krok 7 - Babka czekoladowa foto
8
Makę pszenna mieszamy wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Krok 8 - Babka czekoladowa foto
9
Następnie stopniowo dodajemy ją do piany z jajek.
Krok 9 - Babka czekoladowa foto
10
Następnie do ciasta dodajemy kakao ja również dodaję łyżkę czekoladowej kawy Milka o smaku waniliowym.
Krok 10 - Babka czekoladowa foto
11
Na samym końcu dodajemy partiami przestudzone masło. Mieszamy dokładnie.
Krok 11 - Babka czekoladowa foto
12
Kiedy wszystkie składniki są dobrze zmieszane przelewamy ciasto do formy.
Krok 12 - Babka czekoladowa foto
13
Babkę pieczmy około 45 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13 - Babka czekoladowa foto
14
Kiedy babka stygnie przygotowujemy polewę czekoladową. Na początku topimy 3 łyżki margaryny.
Krok 14 - Babka czekoladowa foto
15
Następnie dodajemy pół szklanki cukru i gotujemy do całkowitego rozpusczenia.
Krok 15 - Babka czekoladowa foto
16
Następnie dodajemy kakao. Ja również dodaję łyżkę kawy czekoladowej Milka o smaku waniliowym.
Krok 16 - Babka czekoladowa foto
17
Następnie dolewamy mleko i gotujemy do momentu aż masa troszkę zgęstnieje.
Krok 17 - Babka czekoladowa foto
18
Wystudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.
Krok 18 - Babka czekoladowa foto
19
Babkę odstawiamy do momentu aż polewa stęzeje.
Babka jest świetnym dodatkiem do kawy i nietylko.
Smacznego :)
Krok 19 - Babka czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak