Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa zapiekanka pomidorowa
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej odcedzone od soku pomidory z puszki, posiekaną bazylię i oregano. Całość smażymy ok 20 min. co jakiś czas mieszając. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 min. na małym ogniu. Gotowe pomidory przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy warstwą na szpinaku. Następnie kroimy w drobną kostkę ogórki konserwowe i rozkładamy równomiernie na pomidorach. W przygotowanej zapiekance robimy 4 zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Na jajkach rozkładamy kukurydzę. Chudą kiełbaskę kroimy w plastry, podsmażamy i rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy ok. 40 min w 180 st. C. Zapiekankę podajemy na ciepło, możemy posypać świeżymi ulubionymi ziołami lub rzeżuchą :) SMACZNEGO!