Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z powidłami

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 250 g
cukier 3/4 szkl
cukier puder 0,5 szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 słoik
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z powidłami

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Pleśniak z powidłami foto
2
Dzielimy je na trzy części, a do jednej dodajemy kakao i zagniatamy raz jeszcze. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
Krok 2 - Pleśniak z powidłami foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier.
Krok 3 - Pleśniak z powidłami foto
4

Na blaszkę o wymiarach ok. 22x32 cm wyłożoną papierem, ścieramy na grubej tarce jedną część jasnego ciasta. Na nie wykładamy powidła śliwkowe.

Krok 4 - Pleśniak z powidłami foto
5
Następnie na powidła ścieramy ciasto z kakao.
Krok 5 - Pleśniak z powidłami foto
6
Na to wykładamy dobrze ubitą pianę z białek z cukrem i rozprowadzamy.
Krok 6 - Pleśniak z powidłami foto
7
Na pianie z białek równomiernie ścieramy drugą część jasnego ciasta.
Krok 7 - Pleśniak z powidłami foto
8
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut.
Krok 8 - Pleśniak z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emka 17.10.2023 20:25
Jakie wymiary blachy?
Doradca Smaku 18.10.2023 08:13
Blacha ok. 22x32 cm, można także użyć tortownicy ok. 30 cm średnicy. Informacja dodana do przepisu :)
agnieszka131919 12.05.2014 21:40
bardzo lubię pleśniaka
Sroczka 12.05.2014 20:53
Ależ to ciasto pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak