Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka migdałowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
sól 1 szczypta
brązowy cukier 1/2 szklanki
płatki migdałowe 1 garść
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada mleczna 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka migdałowe

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 16 g cukru migdałowego i 1/2 szklanki zarodków pszennych.
Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej sól, cukier, cukier migdałowy, mocno rozkruszone płatki migdałowe i zarodki pszenne.
Krok 1 - Ciastka migdałowe foto
2
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajko.
Krok 2 - Ciastka migdałowe foto
3
Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - Ciastka migdałowe foto
4
Z ciasta formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Krok 4 - Ciastka migdałowe foto
5
Kulki lekko spłaszczyć, do każdej wbić po kawałku czekolady ( u mnie było to pół dużej kostki na każde ciastko).
Krok 5 - Ciastka migdałowe foto
6
Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią).
Krok 6 - Ciastka migdałowe foto
7
Upieczone ciastka zdjąć z blaszki i ostudzić.
Krok 7 - Ciastka migdałowe foto
8
Po ostudzeniu ciastka zrobią się kruche.
Krok 8 - Ciastka migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 06.05.2014 15:49
Takie ciasteczka to ja bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak