Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MEKSYKAŃSKA SALSA CRUDA

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 250 gram
papryka czerwona 150 gram
cebula czerwona 1 szt
szczypiorek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt
sok z limetki 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Salsa cruda świetnie pasuje do grillowanych i pieczonych mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: MEKSYKAŃSKA SALSA CRUDA

Kroki postępowania

1
Pomidory i paprykę umyć z papryki usunąć gniazda nasienne.Cebulę i czosnek obrać z łupinek.Następnie pomidory,paprykę,czerwoną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę na końcu bardzo drobno posiekać papryczkę chili wraz z pestkami(jeżeli chcemy aby salsa była mniej ostra należy dodać chili bez pestek) i dodać do reszty pokrojonych warzyw.
Krok 1 - MEKSYKAŃSKA SALSA CRUDA foto
2
Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać.Do osobnej miseczki wlać sok z limetki dodać sól do smaku i mieszać aż się rozpuści następnie dodać pieprz,posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek na końcu dodać oliwę i mieszając połączyć składniki.
Krok 2 - MEKSYKAŃSKA SALSA CRUDA foto
3
Otrzymanym sosem z oliwy i przypraw zalać pokrojone warzywa dokładnie wymieszać.Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się połączyły.
Krok 3 - MEKSYKAŃSKA SALSA CRUDA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.09.2016 21:29
super salsa
Malgorzata549 19.06.2015 09:26
ciekawy pomysł
Pani Domu 10.04.2015 07:17
lubię takie smaki
erym 05.09.2014 14:02
bardzo apetycznie to wyglada
erym 04.08.2014 13:57
oblednie sie prezentuje!
Seba 02.06.2014 10:14
bardzo dobra
mirosława4 28.05.2014 18:50
ciekawy pomysł warty wypróbowania :)
gibli 21.05.2014 16:32
takiej nie jadłam:)
Beata23 10.05.2014 20:15
pyszne i zdrowe
Kejti 09.05.2014 18:39
Uwielbiam,najbardziej na grzance :-)
Konczi 07.05.2014 18:54
taka jaką lubię - idealna
anemon 07.05.2014 18:03
Podoba mi się Twój pomysł.
sanielcia 07.05.2014 16:19
świetnie wygląda, pewnie super smakuje
adelajda 07.05.2014 14:26
na pewno smaczna :))))
Bernadeta1 07.05.2014 14:23
smaczne jedzonko
Czyki 07.05.2014 12:17
Wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak