Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik piankowy migdałowo-kakaowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

* ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
masło lub margaryna 150 g
żółtko jajek 3
cukier puder 2-3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

* masa serowa

twarożek 1 kg
białko 9 szt.
żółtko jajek 6 szt.
cukier puder 1,5 szkl.
mleko 2% 1,5 szkl.
olej 3/4 szkl.
esencja waniliowa 2 łyżki
kakao 3 łyżki
budyń 3 op. migdałowy

Porada

* Ten sernik można przygotować bez spodu lub zastąpić ciasto kruche drobnymi biszkoptami czy herbatnikami. * Zmieniając smak budyniu uzyskamy różne kombinacje masy serowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik piankowy migdałowo-kakaowy

Kroki postępowania

1
Połączyć wszystkie składniki przeznaczone do kruchego ciasta (ja dodaję jeszcze cukier waniliowy) - przesiekać je wstępnie nożem.
Krok 1 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
2
Zagnieść w miarę szybko jednolite ciasto i owinąć w folię spożywczą lub woreczek - schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
3
Ciasto rozwałkować, przełożyć do szerokiej formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Szczeliny wypełnić dociskając powierzchnię ciasta mokrą dłonią. Podpiec 10-15 minut na lekko rumiany kolor i przestudzić.
Krok 3 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
4
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Krok 4 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
5
Połączyć składniki masy sernikowej i zmiksować na jednolitą konsystencję.
Krok 5 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
6
Do masy serowej wsypać proszek budyniowy i zmiksować i podzielić na połowę.
Krok 6 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
7
Do jednej części dodać sypkie ciemne kakao, zmiksować oraz na koniec połączyć z połową piany.
Krok 7 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
8
Drugą część masy serowej zmiksować z 2 łyżkami mąki pszennej i połączyć ostrożnie z pozostałą pianą.
Krok 8 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
9
Na przygotowane ciasto kruche wylać najpierw masę jasną, na wierzchu rozłożyć masę kakaową - nie trzeba robić tego zbyt starannie.
Krok 9 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
10
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175*C i piec ok. 70-90 minut w zależności od wielkości blaszki i wysokości masy serowej. Początkowo sporo rośnie, ale w trakcie stygnięcia opada.
Krok 10 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
11
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wyłączyć źródło ciepła i studzić przynajmniej 2-3 godz.
Krok 11 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto
12
Można pokroić sernik, kiedy jest lekko letni, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Krok 12 - Sernik piankowy migdałowo-kakaowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 31.05.2014 20:00
super ciacho
Habibi 15.05.2014 13:55
Polecam, bo naprawdę jest wyjątkowy :)
Camill 13.05.2014 18:33
ciekawy serniczek
olkaaa 10.05.2014 15:57
wygląda kusząco
Iwusia 09.05.2014 23:38
lubię takie ciasta
Kuchenka 08.05.2014 12:17
fantastyczne ciacho!
Habibi 08.05.2014 12:08
Uprzedzam, że jeśli ktoś liczy na typowy smak i ciężką konsystencję sernika, to jednak zapewne będzie zaskoczony - w efekcie sernik jest bardzo delikatny, piankowy i posmaku sera w nim nie czuć ;)
Krzysztof15 07.05.2014 18:19
palce lizac
Kasia35 07.05.2014 18:14
takiego jeszcze nie jadłam
barbara11561 07.05.2014 17:09
sernik-pychotka:)
Zdzisław 07.05.2014 16:54
ale smakołyki słodkie
noninka77 07.05.2014 16:19
wspaniały :)
agnieszka214 07.05.2014 16:02
serniki bardzo lubie zjadac
Marta1986 07.05.2014 15:25
pyszny sernik
Lis 07.05.2014 14:33
Super sernik:)
Edith85 07.05.2014 13:51
zapisałam do wypróbowania :) uwielbiam serniczki :)
Beatris 07.05.2014 13:45
Ja poproszę drugi, jeśli można...
Niki22 07.05.2014 13:40
ja poproszę kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak