Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z młodych pędów sosny!

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
młode pędy sosny 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z młodych pędów sosny!

Właśnie teraz, o tej porze roku jest najlepszy moment by przygotować nasz własny syrop z młodych pędów sosny. Mój już się "robi", dlatego też zachęcam i Was do przygotowania swojego. Jestem pewny, że gdy przyjdą zimne dni a wraz z nimi moda na przeziębienie i chrypkę, syrop z młodych pędów sosny będzie niezastąpionym lekarstwem!

1. By przygotować nasz syrop, musimy udać się do lasu w poszukiwaniu młodnika (młody lasek). Warto też wybrać czystą okolicę, tak by w pobliżu nie było dróg i spalin... Pędy jakie nas interesują to takie od 7 do 15 centymetrów, to właśnie one są najbardziej "mokre"

2. Po zebraniu interesującej nas ilości młodych pędów oczyszczamy je z brązowej skorupki i lekko płuczemy wodą.

3. Na koniec przekładamy do dość dużego naczynia (ja użyłem garnka), zasypujemy cukrem, trochę ugniatamy, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na około miesiąc w dość ciepłe miejsce. Można co kilka dni wszystko przemieszać. Po około miesiącu, przecedzamy sok puszczony z pędów przez sitko (w celu zniwelowania zanieczyszczeń) - przelewamy do słoika i tyle...! W lodówce możemy przechowywać taki syrop nawet rok!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 23.05.2014 08:41
Ja od kilku lat stouje w zimę dla całej rodziny polecam :))) Chodz ważne aby zrywać młode pędy tylko do końca MAJA bo potem tracą swoje właściwości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak