Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami
W tym przepisie możecie znaleźć przepis na ciasto ucierane w ulepszonej wersji. Przede wszystkim to ciasto w dwóch kolorach dzięki użyciu kakao do jednej części. Do tego, oprócz klasycznego rabarbaru, mamy tu dodatek truskawek! Całość - maślana, czekoladowa, rabarbarowa, truskawkowa - tworzy cudowne połączenie smaków. Sama struktura ciasta także zachwyca - wilgotne, puszyste i pięknie wyglądające!
Wymiary blachy: Forma 25x10 cm
Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza.
1. Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
2. Mąkę i proszek przesiać, dodać kokos i wymieszać. Stopniowo dodawać do pozostałych składników wraz z mlekiem. Mieszać do połączenia się składników.
3. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki, a do drugiej łyżkę kakao i wymieszać.
4. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę, ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka.
5. Piec w 170 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.