Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z jabłkami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN:
Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.
Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.
Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości.
Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem.
Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia.
Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze.
Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut.
Gotowe!
Smacznego!