Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słoneczko:) a'la shrek
Kroki postępowania
1.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić z szczyptą soli mikserem. Dodać cukier oraz aromat cytrynowy, dodać żółtka , ubijać wszystko około 10 min. Dodać olej, chwilkę ucierać. Na koniec dodawać powoli mąkę - mikser na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem (smarujemy margaryną) Wykładamy biszkopt. Pieczemy ok. 30min w 180 st. C. Blaszka o wymiarach 36x 25 cm.
Sok wlać do garnka pozostawiając 1 szk. w której rozmieszać budynie.
Sok w garnku zagotować, do gorącego wlać zrobioną wcześniej mieszankę (gotować tak jak budyń).
Gorący budyń wylać na biszkopt.
W tym samym czasie rozrobić 2 galaretki pomarańczowe, wg. przepisu na opakowaniu. Postawić w chłodne miejsca aby trochę stężała.
W szklance wody rozrobić 2 galaretki. Poczekać aż galaretka przestygnie tak aby była chłodna - najlepiej zrobić je w momencie pieczenia biszkoptu.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy delikatnym strumieniem zimną galaretkę (tą rozrobioną w szklance wody). Pamiętamy aby cały czas mieszać. Gotową piankę wylewamy na ciastka ułożone na budyniu.