Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z karkówki z młoda kapustą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

mleko 1 litr
cebula 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Kotlety

karkówka 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko

Młoda kapusta

kapusta 1 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
koperek 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z karkówki z młoda kapustą

Karkówkę pokroić na 1-2 cm plastry i lekko rozbić.
Cebulę pokroić w plastry i w głębokim naczyniu zalać mlekiem, posolic i popieprzyć a następnie włożyć do marynaty kawałki mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2 h.
W tym czasie można zająć się kapustą. Kroimy głowkę młodej kapusty i w garnku zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy ok 10 min po czym dodajemy posiekaną cebulę, oraz przyprawy. Do kapusty dodajemy też koncentrat, masło i ocet i dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze 2 min i dodajemy posiekany koperek.Trzymamy jeszcze na ogniu 2 min.
Gdy mięso się już zamarynowało, nalezy wyjąć je z zalewy i kotlety osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem.
Roztrzepujemy jajko, doprawiając je wg uznania a na drugim talerzu wysypujemy tartą bułkę. Mięso panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce i smażymy na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 14.09.2014 11:05
pyszny obiadek
Jodaj 23.06.2014 12:32
obiadek full wypas :)
Laila2786 27.05.2014 13:22
takie kotlety z kapusta dla mnie rarytas.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak