Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Księżyce ( Pół-księżyce)
Kroki postępowania
Co ważne polewa (lukier) nie może być wylana na ciepłe ciasto gdyż nie będzie widoczna i do tego spłynie.
Przygotowanie polewy (lukru)
Polewa (lukier) to rzecz gustu im więcej cukru pudru tym więcej polewy ciasto samo w sobie jest słodkie więc radze by polewa była bardziej kwaskowata.
Do małej miseczki wsypujemy cukier puder i kwasek cytrynowy i dolewamy wody. Mieszamy tak by uzyskać jednolitą masę konsystencji gęstej śmietany.
Gotowe.
Gdy polewa lekko zastygnie bierzemy szklankę z cienką ścianką (u mnie był to kufel) i wycinamy jeden okrągły księżyc i później połową szklanki pół-księżyce. Z jednej blachy wychodzi ponad dwa takie talerzyki jak na zdjęciu.
Gotowe!!!
Smacznego życzy DagonDarkCrystal