Przepis i sposób przygotowania na: Hamburgery z łopatki wieprzowej
Kroki postępowania
Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać musztardę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, tymianek, sól, pieprz oraz wodę. Całość wyrobić ręką na gładką, spójną masę. Przygotowane mięso odstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotować sos do hamburgerów oraz dodatki. Do naczynia włożyć majonez dodać ketchup, musztardę, chili i wszystko razem wymieszać. Liście sałaty umyć i osuszyć, czerwoną cebulę, pomidory i ogórki konserwowe pokroić w plastry.
Wyjąć mięso z lodówki i dłońmi zwilżonymi wodą uformować 8 płaskich okrągłych hamburgerów o średnicy 12-13 centymetrów. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć hamburgery. Hamburgery smażyć przez 5 minut z każdej strony po usmażeniu powinny być soczyste, ale dobrze dosmażone w środku.
Bułki do hamburgerów przeciąć na pół. Rozgrzać patelnię grillową ułożyć bułki i podpiec aż się zrumienią a zarazem staną się ciepłe.
Każdą połowę podpieczonej bułki posmarować przygotowanym sosem. Na jednej połowie ułożyć sałatę, ciepłego usmażonego hamburgera oraz plastry pomidora, ogórka konserwowego i czerwonej cebuli a na końcu przykryć całość drugą połową podpieczonej i posmarowanej sosem bułki. Hamburgery podawać zaraz po przygotowaniu.