Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

naleśniki 10 szt

Farsz

cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyzki
szpinak świeży lub mrożony 300g w lisciach
ser ricotta 1 op
śmietana 30% 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Sos

pieczarki 300 g
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 50 g
mąka pszenna 2 lyzki
mleko 2 szklanki
musztarda 1 lyzeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta

Dodatkowo

ser żółty 100 g
szczypiorek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. wrzucić z masłem na patelnię, smażyć aż się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażyć.
Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
2

Szpinak (użyłam mrożonych liści) posiekać, wrzucić na patelnię i dusić aż zmniejszy objętość.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
3
Dodać ricottę, śmietankę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
4
Przygotować 10 naleśników wg ulubionego przepisu (użyłam zwykłych pszennych na mleku).
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
5

Każdy naleśnik smarować łyżką farszu szpinakowego i zwijać w rulon.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
6

Ułożyć po 5 sztuk w naczyniach żaroodpornych.
Krok 6 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
7
Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na oleju, odparować. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 7 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
8

W tym czasie w garnuszku przygotować beszamel: masło rozpuścić, dodać mąkę, przesmażyć, wlać mleko i wymieszać dokładnie, zagotować cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Doprawić musztardą, solą, pieprzem i gałką do smaku.
Krok 8 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
9

Pieczarki wrzucić do sosu beszamelowego.
Krok 9 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
10

Sos podzielić na pół, polać naleśniki w naczyniach.
Krok 10 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
11
Ser żółty zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut.

Krok 11 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto
12

Posypać szczypiorkiem i podawać
Krok 12 - Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod sosem beszamelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 03.06.2015 14:30
pysznie wygladaja
Katarzyna54 15.01.2015 16:31
na pewno pyszne
foczka-ks 19.05.2014 23:47
interesujące
Alex_M 18.05.2014 09:55
@Migotka, wyszły super, żałowałam, że tak mało zrobiłam ;)
migotka28 17.05.2014 22:31
narobiłaś mi smaka ,dawno nie robiłam i muszę koniecznie zrobić
krystyna330 17.05.2014 20:21
ale smakowitości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak