Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż słodko kwaśny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 4 saszetki
szynka wieprzowa 500 g
kiwi 1 szt
jabłko 1 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sos słodko-kwaśny 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż słodko kwaśny

Kroki postępowania

1
Ryż wrzucam w saszetkach do osolonej gotującej wody. Gotuję 15 minut, wyciągam i przepłukuje zimną wodą.
Krok 1 - Ryż słodko kwaśny foto
5
Szynkę kroję w drobne kostki.
Krok 2 - Ryż słodko kwaśny foto
6
Cebulę kroję w kostkę.
Krok 3 - Ryż słodko kwaśny foto
7
Kiwi i marchewkę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Krok 4 - Ryż słodko kwaśny foto
8
Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Krok 5 - Ryż słodko kwaśny foto
9
Smażę na oleju cebule i marchewkę przez kilka minut.
Krok 6 - Ryż słodko kwaśny foto
10
Dodaje na patelnie szynkę i smażę dalej.
Krok 7 - Ryż słodko kwaśny foto
11
Gdy mięso się podsmaży dodaję jabłko i kiwi. Smażę jeszcze kilka minut i dodaję sos słodko kwaśny. Trzymam minutkę ciągle mieszając.
Krok 8 - Ryż słodko kwaśny foto
12
Wykładam ryż na talerz i polewam sosem.
Krok 9 - Ryż słodko kwaśny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak