Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kiszonej kapusty.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 300 g
boczek wędzony 150 g
ogórek kiszony 0,5 kg
ziemniaki 4 sztuki
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyźka
masło 1 łyżka
olej
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty.

Żeberka i wędzony boczek zalać sporą ilością wody i nastawić na gotowanie. W trakcie gotowania się mięsa zbierać powstającą na wodzie pianę (tzw. "szumowiny"). Po jakimś czasie, gdy z mięsa zrobi się wywar wyjąć mięso z wody, a do wody dodać pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pokrojoną kiszoną kapustę oraz ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec. W osobnym garnku nastawić na gotowanie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę z przyprawami i marchewką gotować, aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania kapusty dodać do niej ugotowane i odcedzone ziemniaki. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z pokrojonym boczkiem, dodać podsmażoną cebulę i boczek do zupy. Zupę obsypać sporą ilością majeranku. Chwilę wszystko jeszcze jakiś czas gotować w między czasie przygotowując zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło i po chwili dodać do niego mąkę mieszając całość, aby oba składniki się połączyły i powstała zasmażka. Odrobinę zupy odlać do szklanki, przelać do niej przygotowaną zasmażkę, wymieszać i wlać do garnka z zupą. Całość zamieszać, chwilę pogotować. Na koniec doprawić zupę pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.06.2014 17:06
świetna zupa
Lidzia 03.06.2014 17:06
Z pewnością bardzo smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak