Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
rabarbar
margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18 proc 2 łyżki

piana

białko 4 sztuki
cukier puder 1 szklanka
kisiel zielony duzy

Porada

Radze dać dużo rabarbaru gdyż po upieczeniu się skurczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Mąke przesiać dodać cukier i cukier waniliowy. kostkę margaryny i proszek do pieczenia. Wymieszać nożem kolejno dodać żółtka i śmietane. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części oba rozwałkować. Pierszą częśc przełożyć na brytwankę. Obsypać lekko ciasto bułką tarta ułozyć na niej pocięty rabarbar i posypać cukrem .
Krok 1 - Ciasto kruche z rabarbarem  foto
2
Białka ubijamy dodajemy cukru i kisielu mieszamy wszystko dobrze mikserem. Na ułożonych rabarbarach wyłożyć piane i z drugiego ciasta wyciąć paski i ułozyć na pienie. Ciasto piec w temp 180 stopni przez ok 50 min.
Wierzch mozna posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Krok 2 - Ciasto kruche z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 07.06.2014 20:48
Dziękuje :D
Janina 03.06.2014 21:11
Pyszne ciacho;)
Stenka 03.06.2014 20:53
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 03.06.2014 19:35
w niedziele tez piekłam kruche z rabarbarem.zjedliśmy je jeszcze ciepłe....prosto z blachy ;)
romanrafal
romanrafal 03.06.2014 18:09
pyszne ciasto
gosia56 03.06.2014 17:41
ciasto na czasie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak